בית חינוך תיכון על שם "ברל כצנלסון" החל דרכו ב1941 ככיתות המשך, ט, י, לבית ספר אוסישקין. בשנת
1942 על פי החלטת ועד הורי הישוב הפך לבית ספר ארבע שנתי, אך נכונו לו תלאות בדרך.
הוא היה התיכון הראשון בכפר סבא ובסביבה, ולמדו בו גם תלמידי רעננה, כפר מלל, רמתיים, מגדיאל, צופית ושאר ישוביי הסביבה.
זה היה אחד ממוסדות החינוך הראשונים בארץ, והראשון בשרון שהוקמו על ידי הרשות המוניציפאלית בפיקוח מערכת החינוך שליד הוועד הלאומי של כנסת ישראל העתידית, והקמתו הרשמית וההכרה בו כתיכון ארבע שנתי הייתה במאי 1946.
שנים לא קלות עברו על בית הספר, שרבים לא האמינו כי ישרוד. שכר הלימוד נע בין 18 – 36 לירות על פי מקום היישוב ועל פי עיסוקי ההורים.
המנהל הראשון היה מ.זליגר. המחזור הראשון סיים בשנת 1948 ומנה 6 מורים ו6 תלמידים.
בית הספר צמח והתפתח אט אט ועבר לבניין שהוקם עבורו ברחוב מולדת (היום גלר), לאחר שעבר עוד מספר תחנות זמניות ברחבי העיר. בתחילה נבנה "בניין הרכבת" שקיבל תוספת והרחבה, ובשנות השישים נוסף בניין ובו מעבדות ספריה ועוד.
בשנת 1956 נבחר לניהול בית הספר גדליהו לחמן, שלימד בבית הספר גיאוגרפיה ומדעי החברה, ובהמשך גם פילוסופיה ותולדות השואה.
בשנת 1967 נפתחה בכפר סבא ברחוב גאולה הפנימייה על שם "שטיינברג' מטעם העמותה לקידום החינוך. מיוזמי הקמת הפנימיה שהביאה לבית ספר כצנלסון תלמידים מכל רחבי הארץ היה המנהל לחמן.
הפנימייה, שנחשבה פנימייה לתלמידים מחוננים, הייתה כסניף של בית הספר ונודעה בתחרות הבלתי רשמית בינה לבין "בויאר" בירושלים. כל תלמידי הפנימייה למדו ב"כצנלסון" עד הקמת התיכונים האחרים בעיר.
ג.לחמן ניהל את בית הספר עד שנת 1979 ולצידו המנהל הפדגוגי, אביגדור קירשנר. ג. לחמן הוא אשר הנחיל את נושא לימודי השואה בארץ, ובית הספר היה הראשון שבו לימדו את תולדות השואה.
ב-1980 החליף את לחמן אביגדור קירשנר שהיה המנהל פדגוגי ולימד בבית הספר מאמצע שנות השישים. הוא היה מורה לספרות והיסטוריה ובקיא גדול בהיסטוריה צבאית. הוא ניהל את בית הספר עד צאתו לשליחות בצרפת ב-1998.
בשנת 1985 החל מעבר בית הספר למבנה ברוב אז"ר בו הוא שוכן עד היום.
אחת המשימות העדינות והלא פשוטות הייתה העתקת אנדרטת הנופלים מחצר בית הספר ברחוב גלר למעונו החדש של בית הספר.
בית הספר גדל וצמח ובשלב מסוים היו 14-15 כיתות בשכבה, בנוסף לכיתה ט' מפנימיית שטיינברג ששובצה בתיכון.
את אביגדור קירשנר החליפה רות סופר, סגניתו, מורה לאזרחות ומדעי החברה שלימדה בבית הספר מראשית שנות השבעים. היא ניהלה את בית הספר בשנים 1999– 2004.
דרורית נדר, סגניתה של רות סופר, מורה ותיקה להיסטוריה ניהלה את בית הספר ביד רמה עד שנת 2017, השנה בה התמנה למנהל התיכון ד"ר טובי רוזנברג-מלליס שהגיע מניהול חטיבת הביניים "זלמן שזר" בכפר סבא.
בית הספר הצמיח בוגרים רבים שעשו ועושים חיל בכל תחומי החיים. רופאים, מורים, מפקדים ואלופים בצה"ל, סופרים, אנשי חינוך, אמנים, שחקנים, מוזיקאים, אנשי תקשורת, ספורטאים ופוליטיקאים.
למעלה ממחצית מורי בית הספר הינם בוגרי בית ספר, ויש בוגרים שלמדו אצל בוגרים שלמדו אצל בוגרים שלמדו אצל בוגרים- לפחות ארבעה דורות מורים שלמדו אצל קודמיהם.
זוהי גאווה גדולה להיות חלק ממשפחת כצנלסון.
עיבדה וכתבה: מירלה אבלסון