השבוע שהיה 4.5-9.5.25

שתפו:

פעילויות ועשייה בבית החינוך (14)

קהילה יקרה, 

למרות שבוע מורכב מאוד והיעדרויות רבות של מורים, הצלחנו לקיים שלל פעילויות.

ביום ראשון התקיים "לילה לבן" משותף לכל תלמידי מגמת תיאטרון. התלמידים עברו סדנת משחקי תיאטרון עם מורי המגמה, ואז חולקו  לקבוצות בין שכבתיות וקיבלו משימה: ליצור הצגה קצרה מאפס עם דמות שחייבת להופיע בה, משפט שחייב להופיע ואביזר שחייב להופיע. כל קבוצה הגרילה ז'אנר ויצאה לחזרות אל תוך הלילה. בבוקר אכלנו ארוחת בוקר משותפת וצפינו בתוצרים. זו הייתה הזדמנות של שכבת י' וי"א להיפרד מחבריהם למגמה בשכבת י"ב. רצ"ב תמונות. 

במקביל, התקיים "לילה לבן" משותף לכל תלמידי מגמת ביוטכנולוגיה מכל השכבות, שכלל ערב חווייתי ומעשיר במיוחד. הערב נפתח בהרצאה מרתקת של ד״ר יאיר פוזניאק, ״כשלנון פוגש את דארווין״ – הרצאה על המוזיקה ואבולוציה, והמשיך במשחק חקירת רצח תחרותי, שבו כל קבוצה נדרשה לפענח את התעלומה בעזרת הידע שצברה במגמה. את הערב חתמנו בארוחה משותפת באווירה כיפית ומגבשת. רצ"ב תמונות.

ביום שלישי התקיים תרגיל למידה בחירום של משרד החינוך ויום למידה א-סינכרוני עבור התלמידים.  זה אפשר לבית הספר לקיים יום פיתוח מקצועי בסגנון קצת אחר.  צוות בית הספר יצא לסיור לימודי-חינוכי שאורגן על ידי הצוות הפדגוגי יחד עם עמותת "יוזמות אברהם" ועמותת "סדקא-רעות", העוסקות בפעילויות של שיתופי פעולה בין החברה הערבית והיהודית. היום הוקדש להיכרות עם החיים ביפו כמיקרו-קוסמוס של החברה והמורכבות של דו-קיום במרחב משותף. המדריכים מעמותת סדקא-רעות הובילו אותנו בסיור בסמטאות עג'מי תוך כדי הצגת סיפורם של ערביי יפו.  בחלק השני של היום נפגשנו בתיאטרון יפו לשיחה קצרה עם נציג מועצת העיר, עו"ד אמיר בדראן ששיתף אותנו ב"תקווה" שלו לחיים משותפים ופאנל של אנשי חינוך ערבים ויהודים לשיח על החיים במרחב המשותף. הועלו דילמות, אתגרים ונושאים במחלוקת בשדה החינוכי ביפו. לסיום, הצוות התפנק בארוחה בשוק הפשפשים. הייחודיות של יום הפיתוח המקצועי הזה היא בנגיעה בנושאים קונפליקטואליים מתוך כבוד לשונה ולא פחות, יום של פינוק וגיבוש עבור צוות בית הספר. רצ"ב תמונות.

ביום רביעי יצאה שכבת י"א לסיור ב"יד ושם" שבירושלים בליווי צוות השכבה וצוות המורים להיסטוריה. התלמידים סיירו במוזיאון והפגינו ידע בלימודי השואה, כמו כן הם ביקרו ב"יד לילד" והתרשמו מן הרחבה המרכזית שבה נערך הטקס הממלכתי ליום הזיכרון לשואה ולגבורה. היה זה סיור לימודי ערכי וחשוב.

בהמשך היום, תלמידי מורחב כימיה והצוות נפגשו לערב גיבוש בסימן שוקולד. שמענו הרצאה של ד"ר נעמי דיו על הכימיה של השוקולד, תהליכי הפקתו וייצורו המובילים לטעמים שונים. הכרנו היבטים מדעיים ותרבותיים לגבי השוקולד, שיחקנו ופתרנו חידון "חדר בריחה" וסיימנו בכיבוד מפנק. היה טעים, מגבש ומפנק. רצ"ב תמונות.

ביום חמישי נערך יום העשרה במורחב ביולוגיה לכל השכבות. תחילה הייתה הרצאה על הלב ובעיות שכיחות כמו התקף לב. המדריך הסביר איך נעשה צנתור, המצאה ישראלית שמאריכה חיים באופן משמעותי. לאחר מכן תלמידי ביולוגיה בשכבות י' ו-י"א  עברו למעבדה לבצע ניתוח בלב של חזיר. תלמידי י"ב לא וויתרו וגם הם הצטרפו. בסוף הניתוח הם צפו בכליה אמיתית של חזיר עם הסבר על חשיבות הכליה. דיברנו על תרומות כליה, ועל כך שבארץ יש הרבה תורמים בלי לקבל תמורה, רק על מנת לעזור. חתמנו עם פלאפל טרי טעים. זה היה יום שהקפיץ מבחינת החוויה, ההפנמה והחשיבות של המערכות. רצ"ב תמונות.

השבוע התקיימו לשכבת י' סדנאות כיתתיות בנושא מגדר ומיניות, להט"ב ולהט"פוביה על ידי ארגון איג"י (ארגון הנוער הגאה). הסדנאות של איג"י מביאות את הסיפור החברתי והאישי של הקהילה הגאה לתוך הכיתות, מעוררות שיח כיתתי על יחסי הכוחות בחברה שלנו והקשר שלהם לזהות מגדרית ומשיכה מינית. 

ביום שישי התקיים יום היכרות לתלמידי כיתות ט' שהתקבלו לכצנלסון לשנת הלימודים תשפ"ו. היה כינוס שכבתי ופעילות בהובלת הנהגת תלמידים, וכן התקיים שיח עם צוות בית הספר. נאחל לתלמידי מחזור פ"א בהצלחה. רצ"ב תמונות.


שבת שלום,

כצנלסון – כאן זה בית

כותבת: אורלי אשד

סגנית מנהל

מבנה התכנית

כל תלמיד מחוייב בשעות אישיות ובשעות קבוצתיות

שנתון שעות אישיות שעות קבוצתיות במסלול מצויינות
י׳
60
9
מעל 60 אישיות, מעל 9 קבוצתיות
י״א
30
26
60 אישיות, 26 קבוצתיות
י״ב
26
60 אישיות, 26 קבוצתי

ניצוץ החקר

צוות מוביל: דבי זהבי, מרכזת, ד"ר עדי אהרון, רותם גל.

מורים בצוות בשנת תשפ"ב : אידו רונן, אסיה, אליאורה פרידמן, רן שטיין, רוני טוביאס, ליהי גולדשמיד, ענת רוזנווסר.

הקורס "ניצוץ החקר" ייחודי בכיתות י' בתיכון כצנלסון ונוצר כמענה לצורך בלימוד מיומנויות של המאה ה- 21 כבסיס להצלחה בלימודים התיכוניים והלאה.

סקרנות מובילה לחקר: תלמידים מתנסים בחוויית הסקרנות ובמיומנויות חקר סביב נושא מרכז (כמו חינוך פיננסי, מנהיגות, מגדר, אנרגיה, הבדלים בין דוריים, איכות הסביבה ועוד) שנבחר על ידי המורה המנחה את הקורס.

הבנת תהליך החקר מתחיל בשאילת שאלה ועובר דרך חיפוש מקורות אקדמיים ובחינתם לפי קריטריונים מדעיים, היכרות עם שיטות מחקר איכותניים וכמותיים ועד להתנסות בכתיבה אקדמית שמתבססת על הנלמד בשיעורי עברית (כתיבה ממזגת). אנו מדגישים גם מיומנויות "רכות" כמו עבודה שיתופית, פיתוח יכולת תכנון ועמידה בלוח זמנים, יכולת לבחון תהליכים באמצעות רפלקציה, משוב עמיתים והצגת תוצרים (עמידה בפני קהל) שמיועדים לפתח את התלמידים כלומדים עצמאיים.

הקורס הוא בסיס לבחירה של מגמות לימוד בכיתה י"א כולל אפשרות לכתיבת עבודת גמר ברמה של 5 יח"ל.