ניצוצות

עמותת ניצוצות הוקמה מתוך מטרה לאפשר לתלמידים בגיל הנעורים, להכיר ולגלות תחומים מקצועיים שונים ופעילויות מגוונות, שיכולים להוות השראה משמעותית לחיפוש פנימי של "הניצוץ".
ה'ניצוץ' הוא המניע העיקרי לפיתוח מוטיבציה ופוטנציאל, שישפיעו על מימוש זהותו המקצועית (והאישית) של הצעיר בחייו הבוגרים (מתוך אתר ניצוצות). בית החינוך כצנלסון הצטרף לפרוייקט ניצוצות לפני כשלוש שנים.

במהלך השנה מתקיימים מספר מחזורי ניצוצות כאשר כל מחזור מורכב מ4 מפגשים. שני מפגשים בכיתה, מפגש שטח בהתאם לניצוץ שמועבר ומפגש מסכם. בנוסף, נערכו מספר מפגשי ניצוץ לכלל השכבה לדוגמה עם דביר בנדק ועם הראפר תמיר סטפר קהתי.
גם בשנת הקורונה, בית החינוך לא וויתר על הקשר עם ניצוצות, נערכו מספר מחזורי זום כאשר לכיתות המב"ר והחנ"מ נערכו מפגשי ניצוצות פיסית בבית הספר.

מבנה התכנית

כל תלמיד מחוייב בשעות אישיות ובשעות קבוצתיות

שנתון שעות אישיות שעות קבוצתיות במסלול מצויינות
י׳
60
9
מעל 60 אישיות, מעל 9 קבוצתיות
י״א
30
26
60 אישיות, 26 קבוצתיות
י״ב
--
26
60 אישיות, 26 קבוצתי

ניצוץ החקר

צוות מוביל: דבי זהבי, מרכזת, ד"ר עדי אהרון, רותם גל.

מורים בצוות בשנת תשפ"ב : אידו רונן, אסיה, אליאורה פרידמן, רן שטיין, רוני טוביאס, ליהי גולדשמיד, ענת רוזנווסר.

הקורס "ניצוץ החקר" ייחודי בכיתות י' בתיכון כצנלסון ונוצר כמענה לצורך בלימוד מיומנויות של המאה ה- 21 כבסיס להצלחה בלימודים התיכוניים והלאה.

סקרנות מובילה לחקר: תלמידים מתנסים בחוויית הסקרנות ובמיומנויות חקר סביב נושא מרכז (כמו חינוך פיננסי, מנהיגות, מגדר, אנרגיה, הבדלים בין דוריים, איכות הסביבה ועוד) שנבחר על ידי המורה המנחה את הקורס.

הבנת תהליך החקר מתחיל בשאילת שאלה ועובר דרך חיפוש מקורות אקדמיים ובחינתם לפי קריטריונים מדעיים, היכרות עם שיטות מחקר איכותניים וכמותיים ועד להתנסות בכתיבה אקדמית שמתבססת על הנלמד בשיעורי עברית (כתיבה ממזגת). אנו מדגישים גם מיומנויות "רכות" כמו עבודה שיתופית, פיתוח יכולת תכנון ועמידה בלוח זמנים, יכולת לבחון תהליכים באמצעות רפלקציה, משוב עמיתים והצגת תוצרים (עמידה בפני קהל) שמיועדים לפתח את התלמידים כלומדים עצמאיים.

הקורס הוא בסיס לבחירה של מגמות לימוד בכיתה י"א כולל אפשרות לכתיבת עבודת גמר ברמה של 5 יח"ל.